www.jeugdmonumentendag.com

De werkgroep Educatie

Bergen op Zoom met zijn eeuwenoude gebouwen is het decor voor de jaarlijkse Jeugdmonumentendag. De monumenten staan deze dag wijd open voor alle  kinderen van groep 6 van de gemeente Bergen op Zoom. 

Elk jaar zijn er ook kinderen uit Oudenaarden aanwezig in het kader van  de Jumelage tussen Bergen op Zoom en Oudenaarde. Ook is het is  de gewoonte dat kinderen uit de vestingstad, die dat jaar de vestingstedendagen organiseert, meedoen aan de JMD in Bergen op Zoom.

Tijdens de Jeugdmonumentendag nemen we de kinderen mee terug in de tijd, naar het jaar 1471. De tijd van de jaarmarkten in Bergen op Zoom.

Alles in stijl. Iedereen loopt in middeleeuwse kledij bijvoorbeeld. Ook de kinderen. Zo krijgen de kinderen een goed beeld van de tijd waarin ze zich deze dag bevinden. De leerkrachten worden, ter voorbereiding op deze dag,  uitgenodigd voor een bijeenkomst waar zij uitleg krijgen over het thema van de Jeugdmonumentendag. Tevens is er een instructiefilm voor de scholen in voorbereiding. In de film is te zien hoe men zelf historische kleding maakt.  Een eenmalige investering in eigen kleding zorgt er voor dat de jaarlijks terugkerende kosten voor het huren van de kleding bij stichting HK niet meer gemaakt hoeven worden. Een flinke besparing voor de scholen. De leerlingen worden verder op school voorbereid met een lesbrief en een opdracht.

De werkgroep bestaat uit:

Lia Bennaars, Anita Batteké en Cees van Broekhoven

 

 

Cees van Broekhoven

Lia Bennaars

Lia Bennaars

 

Liesette Schuurbiers