www.jeugdmonumentendag.com

De werkgroep VAR

Aan de knoppen van de tijdmachine

Tijdens het evenement stappen de deelnemende kinderen als het ware in een tijdmachine die hen terug brengt naar het centrum van de Middeleeuwen. De knoppen van die tijdmachine worden bediend door een ervaren groep vrijwilligers, die samen de werkgroep VAR (= vrijwilligers/artistiek/regie) vormen.

Met oog voor detail, authenticiteit en het artistieke aspect zijn zij in sterke mate verantwoordelijk voor het originele karakter van Jeugdmonumentendag. Zij hebben een neus voor acteertalent, kennis van de geschiedenis en een sterk ontwikkeld gevoel voor sfeer en omgeving.

Zo echt mogelijk

De lat ligt daarmee hoog. Het vergt van elke deelnemer een toegewijde en zo professioneel mogelijke inzet. Immers het moet zo echt mogelijk. Voldoen oude locaties nog of moet gezocht worden naar een nieuwe setting. Het bewaken, samenstellen en zelfs jaarlijks weer aanpassen van de kleding zodat het past in het tijdsbeeld. In jeans doe je niet mee. Het vergaren, soms bijna sprokkelen van rekwisieten. Het regelen van ferme paarden, geiten, schapen en pluimvee. Het bewaken van de kwaliteit van het rollenspel; repeteren is een must. Er voor zorgen dat iedereen in z’n rol blijft. Ruimte bieden voor nieuw talent. Maar tegelijkertijd de continuïteit waarborgen door te bouwen op acteurs die elk jaar weer graag mee terug reizen in de tijd. Ervaring met het spelen van dergelijke rollen om het zo echt mogelijk te laten lijken is onontbeerlijk.

Scherp blijven en het doel voor ogen houden. De werkgroep probeert om ook elders kennis en inspiratie op te doen. Externe deskundigen  of  de Geschiedkundige Kring worden met regelmaat om advies gevraagd. Niet bang zijn om je als evenement te ontwikkelen. Niet op de lauweren rusten maar juist daarom evalueren. De werkgroep VAR bewaakt de identiteit van de Jeugdmonumentendag. Ze bedient de knoppen van de tijdmachine.

De werkgroep bestaat uit:

Richard de Koning,  Judith van Terheijden, Dian Verberne en Lucia Quik. Lucia is verantwoordelijk voor de kleding (stichting HK)

 

Richard de Koning

Richard de Koning

Judith van Terheijden

Judith van Terheijden

 

Petra de Gier

Dianne Verberne