A+ A-

Jeugdmonumentendag

Al 22 jaar vormt de Jeugdmonumentendag het grootste evenement in onze gemeente op het gebied van educatie, integratie en socialisatie. Een evenement waar leerlingen van groep 6 van alle basisscholen in de gemeente Bergen op Zoom - en soms ver daar buiten (de gastschool) - met ongeduld naar uitkijken.

Wekenlang is men op school al bezig geweest met de voorbereidingen voor deze dag; de lespakketten zijn door de leerkrachten samen met de kinderen behandeld, kledingmaten zijn genomen, middeleeuwse kostuums gemaakt en gepast, etc. etc. Wat is er nu mooier en spannender dan een dag “levende” geschiedenisles mee te maken? 

Ieder jaar op een maandag in juni is het weer zover. Ongeveer 800 kinderen komen samen met hun leerkrachten naar een van de vele locaties en worden  meegenomen naar de Middeleeuwen waar ze spannende, leerzame en ook wel enge dingen beleven. Er is een gevangenis, een pestkelder, een bakker, een brouwhuis, een rechtzaak, men wordt voorgesteld aan de Markies en Markiezin van Bergen op Zoom, een middeleeuwse dans wordt ingestudeerd, enfin, te veel om op te noemen.                           

Na de gezamenlijke lunch bezoeken de groepen één van de drie middeleeuwse jaarmarkten. Ze ontmoeten een geldwisselaar, zien middeleeuwse ambachtslieden, kalligraferende monniken, een herberg en een beurzensnijder, acrobaten en jongleurs en dat alles terwijl er kippen, ezels, geiten en andere dieren vrij rondlopen.

Zowel de kinderen als de leerkrachten kijken hun ogen uit. Al deze activiteiten vinden plaats achter gesloten deuren. Het evenement is niet voor publiek toegankelijk! Waarom niet? Het antwoord hierop is heel eenvoudig. De kinderen moeten op deze dag helemaal zichzelf kunnen zijn, zonder dat er "publiek" bij is.

De Jeugdmonumentendag kan alleen maar tot stand komen door de tomeloze inzet van bijna 300 vrijwilligers. Ook de uitstekende samenwerking met de Gemeente, Het Markiezenhof, diverse ondernemers, particulieren, stichting Decorbouw, stichting Facilitair Bedrijf, toneelverenigingen en stichting Historische Kostuums (HK) draagt hiertoe bij.

Dit alles vraagt een zeer gedegen en diepgaande voorbereiding welke zich ieder jaar vertaalt in een schitterende Jeugdmonumentendag.

Graag zien wij jou als leerling (misschien over een paar jaar wel als vrijwilliger!!!) op de volgende Jeugdmonumentendag!

 

Peter Witjes

Voorzitter JMD